Om du köper hummer och vill tillaga och äta den rätt, så har jag en del tips. Antingen kan du köpa en fryst, färdigkokt hummer, eller en levande och koka själv. Ett sätt är att glaskoka, vilket innebär att man doppar den en minut i kokande vatten och kyler sedan ner i isbad. Sedan ta ut köttet för att steka på eller grilla hela hummern. Annars är det kokning i 8 minuter cirka, med mycket salt i vattnet.
När du ska äta hel hummer, så sätt kniven i mitten på huvudet och klyv bak mot stjärten. Vänd på hummern och klyv huvudet. Knäck upp klorna. Ta bort magen längst fram i huvudet på hummern och ta bort ändtarmen. Sedan är det bara att njuta av hummerköttet, glöm inte köttet som sitter i lederna på främre benparet.
Det godaste sättet att njuta av en hummer är att äta den naturell tillsammans med en riktigt god majonäs!
Skalen som blir över efter du ätit färdigt är perfekt att ta tillvara på för att göra en fond som du sedan kan koka hummersoppa på.
Stek skalen i olja tillsammans med tomatpure, gul lök och morot tills det fått färg. Slå på lite vitt vin och vatten tills det täcker röran. Koka upp och låt sjuda en timme. Sila av och använd som fond.